1.0 Introducere în informatică: Algoritmi. Caracteristicile unui algoritm

Cuprins

  1. Considerații generale asupra algoritmilor
  2. Proprietățile unui algoritm

Considerații generale asupra algoritmilor

Noțiunea de algoritm este una primară, nu se definește, asemeni noțiunii de mulțime în matematică. Noțiunile primare nu se pot defini, dar se pot descrie. Prin algoritm se înțelege o succesiune de etape care se pot aplica mecanic în vederea obținerii unui anumit rezultat sau în vederea rezolvării unei sarcini.

În tot ceea ce facem zilnic, algoritmii se găsesc la tot pasul. Câteva exemple:

  1. Algoritmul prin care o persoană răspunde la telefon atunci când acesta sună. Individul aude telefonul, vede cine îl sună, iar apoi răspunde. Dacă telefonul este pentru el, atunci își continuă convorbirea, dar în cazul în care este o greșeală, îl închide.
  2. Algoritmul prin care comandați ceva la un restaurant. După ce vă așezați la masă, așteptați meniul, porniți în răsfoirea acestuia, iar după ce vă hotărâți chemați chelnerul pentru a-i spune ce doriți.

Scopul algoritmilor de mai sus nu este de a-i descrie foarte amănunțit, ci este acela de a sublinia faptul că o astfel de succesiune de procedee poate fi descrisă foarte detaliat, astfel încât persoana poate executa mecanic operațiile necesare. Oricare dintre algoritmii de mai sus poate să fie descris în etape foarte exacte, astfel încât cel care îl execută poate efectua operațiile fără dubii.

De reținut este faptul că în orice algoritm se pornește de la ceva și se urmărește obținerea unui rezultat. Dacă avem în vedere algoritmul pentru a crea… o salată de fructe! Se pornește de la fructe cumpărate de la magazin și se ajunge la un delicios pahar de salată. Așa este și în cazul algoritmilor din informatică: se pornesc de la date de intrare și se ajunge la  un anumit rezultat sau seturi de rezultate.

Proprietățile unui algoritm

Pentru orice algoritm trebuie precizat în mod clar care sunt datele de intrare și care sunt cele de ieșire. Dacă aceste precizări nu au fost făcute, nu se poate vorbi despre un algoritm.

  1. Finititudinea– reprezintă proprietatea unui algoritm de a fi finit în timp și spațiu, el se termină după un anumit număr de pași. Nu trebuie să se înțeleagă faptul că dacă un algoritm furnizează rezultatul într-un timp finit acesta este neapărat și bun. Acesta trebuie să fie și eficient, adică să folosească cea mai simplă cale de rezolvare (să folosească metoda care presupune un efort de calcul cât mai mic).
  2. Claritatea – se referă la faptul că un algoritm trebuie să fie clar, fără ambiguități, pașii conținuți de acesta trebuie să fie cât se poate de clar descriși.
  3. Generalitatea face referire la faptul că un algoritm trebuie să fie construit pentru o infinitatea de date introduse. Mai ușor, pașii acestuia trebuie să fie valabili pentru o infinitate de seturi de date de intrare și nu doar pentru un caz particular.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.