Structuri de date: stiva. Ce este și cum funcționează stiva?

În informatică, o structură de date este o metodă sistematică de stocare a informațiilor și a datelor într-un calculator, în așa fel încât ele să poată fi folosite în mod eficient. Deseori o alegere bine făcută a structurii de date va permite și implementarea unui algoritm eficient.

Stiva este o structură de date ce conține elemente care sunt considerate a fi suprapuse unul peste altul, astfel încât orice element care se adaugă se pune în vârf, iar extragerea unui element se poate face numai din vârf. Stiva funcționează după principiul LIFO (Last In – First Out) spre deosebire de coadă, care are o structură de tip FIFO (First In – First Out).

stivaCu termenul de stivă suntem familiarizați să-l folosim în expresii de genul „stivă de lemne”, însă imaginea pe care ne-o sugerăm este una lipsită de ordine. Un cuvânt care explică mult mai bine acest concept este termenul de teanc. Astfel, apare clar ideea că elementele se suprapun unul peste altul, în ordine, adăugarea și extragerea făcându-se în și din vârf.

Stiva se poate asemănă cu modul în care se pun farfuriile după splăare. Operația de adăugare – numită și PUSH (a unei farfurii) se face în vârf, iar extragerea (POP) se face tot din vârf.

stiva

În informatică, stiva are un rol deosebit. Pentru a înțelege mecanismele de bază ale programării (cum ar fi funcțiile sau recursivitatea), este necesară cunoașterea noțiunii de stivă. Ea poate fi folosită atunci când este necesară memorarea unor informații, iar apoi regăsirea acestora într-o anumită ordine.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.